Art Deco - inredningsstilen från 20-talet - Boldliving.se
Inredningsstilar

Art Deco – inredningsstilen från 20-talet

Art Deco – inredningsstilen från 20-talet: Vi har fått in många frågor via båda e-post och sociala medier om olika inredningsstilar. Därför tänkte vi köra en liten serie där vi går igenom de mest populära inredningsstilarna.

Kort om Art deco inredning

I del två av inredningsserien kollar vi närmare på Art deco och vad det är som utnämner den i vår heminredning och design.
Art deco är en inredningsstil som uppkom under 1920-talet i Europa. Det sägs vara en protest mot den stora industriella massproduktionen som började ta fart då. Den vill framhäva det individuella, dekorativa och exklusiva som inte massproduktion kunde. Det hämtades inspiration från Orienten, det antika Grekland och Rom. Tyger med motiv av blixtrar och sicksack mönster, enfärgade tyger samt Art deco tapeter. Golven var ofta i parkettgolv, abstrakta mönster eller i svartvit rutig vinyl.

Art Deco - inredningsstilen från 20-talet
Bild från Roomly.se

Lampdesignen formades utifrån kvinnofigurer och krom var mycket populärt. Andra färger som påvisar inredningsstilen är silver, svart, gult och rött. Om vi tittar på sovrum och vardagsrum så kan man se mer dämpade färger i beige och grönt. Ett av dess mest framträdande drag är just att den omfamnar modern teknologi. Den skiljer sig från föregångaren Art Nouveau i det att prioriterade det symmetriska framför det asymmentriska, kortfattat det rätlinjiga framför det böljande sam mycket mer geometriska former än innan.

Inredningsstilen betonar geometriska former: klot, polygoner, rektanglar, kvadrater, trianglar, parallelltrapetser, sicksack, sparrar, strålar och solstrålemotiv. Element anordnas ofta i symmetriska mönster. Moderna material som aluminium, rostfritt stål, bakelit, krom och plast används ofta. Glasmålningar, inläggningar och lack är också vanliga. Färgerna tenderar att vara starka och kontrasterande.

Art deco var också influerat av kubismen, konstruktivismen, funktionalismen, modernismen och futurismen.

Under sina glansdagar representerade art déco lyx, glamour, livsglädje och tro på sociala och tekniska framsteg. Hos oss på Industrihemmet hittar du en massa härlig inredning som är inspirerad av just Art déco. Kika in vårt sortiment i menyn ovan. Har du några frågor om en produkt eller vår butik så tar vår kundtjänst mer än gärna emot ditt samtal.

Related Posts