Inspiration

7 häftiga dockhus som är dyrare än ditt boende

7 häftiga dockhus som är dyrare än ditt boende: Dockhus är en mycket underlig företeelse. Det är små repliker av våra egna bostäder eller mycket annorlunda. Men att dockhus är populärt kan absolut säkerställas. Dessa har varit storsäljare i leksaksaffärer sedan början av sin tid i det moderna Europa. Då var de avsedda för att lära unga flickor hur man driver ett hushåll eller bara för att visa upp den elegans och lyx som det innebar att äga ett dockhus. Många kunde kalla detta för ett billigare ”Faberge ägg” under den tiden då det endast var överklassen som hade råd.
Vi på Roomly har satt oss in i djupare i dockhusens värld och hittat några skapelser som är helt otroliga. Skapelser som är några av de dyraste i världen och tillhör kända filmstjärnor, kungligheter och artister. Många som är mycket dyrare än din egna”riktiga” bostad. Frågan är bara vem som äger de som leksaker idag?

Petronella Oortman’s dockhus

Petronella Oortman's dockhusDetta dockhus är en demonstration av vad dessa hus kan användas som. Detta är nämligen en uppvisning av rikedom och privilegier som holländska aristokratiska damer använde för att visa upp och samla konstföremål. Detta hus är som många andra under denna tid framtagen för att visa upp sin fantastiska interiör och inte till för att leka med som barn.
Huset är möbler och dekoration med en hel uppsättning porslin, tapeter i äkta guld och en fullt fungerande spinnrock

Colleen Moore’s Fairy Castle

Colleen Moore's Fairy Castle
Colleen Moore är känd som en skådespelare som ofta syntes i stumfilmer. Men idag är hon mer känd som ägare av ett dockhus som är ett av det mest påkostade någonsin. Huset är byggt 1935 är har en fullt fungerande kyrkorgel, ett par dockskor tillverkade i gjutet guld och en kristallkrona prydd med diamanter. Konsten inuti är målad av Walt Disney själv och inkluderar också ett antal antika grekiska statyer.
Slottet har varit på turné i bland annat Usa för att muntra upp barn under den stora depressionen. Idag är den värderad till en halv miljon dollar.

Drottning Mary’s Dockhus

Drottning Mary's Dockhus
Visst finns det många påkostade dockhus, men inget som Queen Mary’s magnifika skapelse. Detta hus är idag placerad på Windsor Palace tillsammans med drottningen. Det skapades och byggdes för kung George V fru 1920 och är mycket känd för sin arkitektur. För att bygga detta behövdes förutom Sir Edwin Luyten själv en hel armé av hantverkare.
I huset förutom el (som var ovanligt vid byggtiden) också rinnande vatten, skräddarsydda böcker och en vinkällare fylld med riktiga vinflaskor. Ja, det är alltså riktigt lagringsvin fyllda i små flaskor. Det härliga är att du på den officiella hemsidan kan gå igenom varje del av huset. Se även fler skapelser på Bustle.

Sara Ploos Van Amstell-Rothe dockhus

7 häftiga dockhus som är dyrare än ditt boende - Boldliving.se
Sara Ploos Van Amstell-Rothe är en annan holländsk kvinna som skapat ett dockskåp värt att nämna. Detta hus även kallat ”poppenhuis” eller på svenska baby-hus har två riktiga museisamlingar. De är fyllda med små vackra konstverk och en massa äkta kinesiskt porslin och vaser. Förut var också huset bebott av ett flertal lyxiga dockor, men tyvärr som hon kallar det, har dessa inte överlevt.

Sara Ploos van Amstell andra dockhus

7 häftiga dockhus som är dyrare än ditt boende - Boldliving.se
Här räcker det inte med ett hus. Sara har nämligen slagit på stort och äger två av världens lyxigaste. I denna finns det vackra guldkronor, ett fullt fungerande kök samt ett antal oljemålningar i miniformat. Det finns också ett bibliotek och en utrustning som hjälpte till att födda upp guldåldern i Amsterdam. Häftigt, eller hur?

Tate Baby house

Tate dockhus
Det här huset är galet på så många sätt. Ett att det är från 1760 och förmodligen bygger på ett riktigt hus under den tiden. Två att det är utformat för att enkelt tas isär för att kunna åka med på resor tillsammans med sin ägare. Tre att Victora & Albert museum har byggt en hel saga och berättelse runt omkring hela den dockfamilj och anställda som bor i huset. I huset hittar vi ett gäng fungerande musköter (gevär) i miniatyr samt konst i lyxig uppsättning.

Vita Huset i miniatyr

White House dockhus
Till sist hittade vi ett dockhus som var värt att ta med i denna artikel. Nämligen den amerikanska presidentens egna bostad ”The White House”. Detta hus är exakt vad rubriken beskriver. Den ska inneha varenda rum som finns på riktigt i vita huset ända ned till inredning och dekoration. Huset byggdes 1962 och uppdateras årligen i samma takt som den riktiga utsmyckning i byggnaden. Huset är ofta på turné runt om i Amerika och gör stopp på massor av bibliotek. Självklart har den också varit på resa utanför gränserna då den en gång nästa förstördes totalt av anti-amerikanska demonstranter i Holland.

Related Posts